Gratis verzending van 150€ 16 jaar ervaring Gratis verzending vanaf 150 € Snelle en discrete levering
  1. /
  2. Verlichting
  3. /
  4. Voorschakelapparaten
  5. /
  6. Voorschakelapparaat VSA

Voorschakelapparaat VSA

Schakelaar op anders zal er een knal

Voorschakelapparaten worden gebruikt in de werking van gasontladingslampen om de ontladingsstroom te verminderen, die, als deze ongecontroleerd stijgt, de gebruikte lamp vernietigt of de zekering doet doorslaan. Net als bij spaarlampen kan een voorschakelapparaat in de lamp worden geïntegreerd of als extra element aan de armatuur worden toegevoegd. Alleen bij de geïntegreerde versie is het mogelijk om de lamp direct op het lichtnet aan te sluiten.

In het algemeen zijn er twee verschillende soorten voorschakelapparaten: elektronische en magnetische voorschakelapparaten. In tegenstelling tot elektronische voorschakelapparaten hebben magnetische voorschakelapparaten een zogenaamde starter nodig. Afhankelijk van de verliezen die door deze starter worden veroorzaakt, worden magnetische voorschakelapparaten onderverdeeld in conventionele voorschakelapparaten, voorschakelapparaten met laag verlies of ultra-laagverliesapparaten.

Magnetische voorschakelapparaten, die als conventionele voorschakelapparaten zijn geconstrueerd, bestaan uit een smoorspoel, die gewoonlijk een ijzeren kern met koperdraad bevat. Door de ohmse weerstand van het koper, de hermagnetisatie en wervelstroomverliezen in de kern, treden warmteontwikkeling en vermogensverliezen van ongeveer tien tot twintig procent van de lampopbrengst op. Conventionele voorschakelapparaten die in fluorescentielampen worden gebruikt, hebben ook een starter nodig. Deze starter schakelt de gloeilampen direct in het elektrische circuit wanneer ze worden gestart voor het voorverwarmen. Conventionele voorschakelapparaten zijn zeer betrouwbaar. Ze werken meestal tientallen jaren zonder storingen en zonder dat ze vervangen hoeven te worden.
Loading ...