Huidige mededeling:

Vanwege de legalisatie in Duitsland zijn er momenteel vertragingen bij de ondersteuning en levering. Helaas is er momenteel geen telefonische ondersteuning mogelijk. We vragen om uw begrip hiervoor. Vragen per e-mail worden binnen 7-10 werkdagen behandeld. De huidige levertijd is 14-21 werkdagen. We vragen daarom om je geduld. Bestelde goederen worden uiteraard voor je gereserveerd en binnen de aangegeven tijd verzonden. ×
Gratis verzending van 150€ 16 jaar ervaring Gratis verzending vanaf 150 € Snelle en discrete levering
 1. /
 2. Verlichting

Verlichting

In de schijnwerpers: Kweekverlichting

Voordat je aan de slag gaat met een homegrow project, zul je snel genoeg ontdekken dat er vier verschillende factoren zijn die de mate van je succes bepalen. Bij het samenstellen van een lijst met producten die je nodig hebt, vormen ze de rode draad bij het maken van je keuzes. De vier factoren waar we het over hebben zijn:

 • Genetica: Het type gewas dat je gaat verbouwen
 • Klimaat: Luchtaf- en aanvoer, CO², luchtvochtigheid en temperatuur
 • Medium en voeding: Waar staan je planten op? Aarde, cocos, steenwol of water? En wat krijgen ze te eten en te drinken?
 • Licht: Zonder licht groeit en bloeit er niet veel in je growbox of achtertuin.
 • Misschien wel de belangrijkste invloed van allemaal is de verlichting. Zonder licht geen fotosynthese, en zonder fotosynthese geen groei en geen bloei. Fotosynthese zorgt ervoor dat je planten licht omzetten in koolhydraten -oftewel suikers- en die hebben je planten broodnodig om zich te kunnen ontwikkelen. Ga je met een binnenkweek aan de slag, dan kun je niet op de zon rekenen en heb je kunstlicht nodig om ervoor te zorgen dat er überhaupt iets groeit. Er zijn veel verschillende types kweekverlichting te krijgen en wij hebben er dan ook een heel scala van op onze website. Om het iets overzichtelijker voor je te maken hebben we in dit artikel alle types kweekverlichting en bijbehorende asseccoires voor je op een rijtje gezet. De mogelijkheden zijn grofweg in vier groepen onder te verdelen: Allereerst heb je de conventionele kweekverlichting, vervolgens een ballast oftewel voorschakelapparaat (VSA), daarnaast voor de distributie en verdeling van het licht een degelijke reflector en tenslotte vraagt de nieuwe en hippe LED kweekverlichting(VSA)ook om wat extra aandacht.

  Trek je planten omhoog met het juiste licht

  In het geval van conventionele kweekverlichting maken we onderscheid tussen twee type lampen:

  • Metaalhalidelampen met een overwegend wit-blauw lichtspectrum, die voornamelijk tijdens de groeifase worden ingezet
  • HPS- oftwel natriumdamplampen- met een hoog geel-rood lichtgehalte voor de ideale lichtintensiteit tijdens de bloeifase van je plantjes.

  En dan zijn er natuurlijk nog de tegenwoordig immens populaire en ultra effectieve LED kweeklampen, zoals de SANlight Q6W LED kweeklamp met 245W die met gemak een relatief grote Growbox zoals de HOMEbox Ambient R240 perfect uitverlicht, en over het algemeen voor slechts de helft van de stroomkosten!

  Dubbel licht voor de prijs van één

  Naast HPS of MH kweekverlichting is er ook een slimme bulb die allebei teglijk is. Een "Dual Spectrum" lamp heeft zowel het blauw-witte spectrum van een MH, en het rood-gele spectrum van een HPS. Dit heeft als voordeel dat je één en dezelfde lamp gebruikt in zowel we groei- als bloeifase. Ben je toch eerder op zoek naar verlichting voor het prille begin van de groeifase, dan zou je in de TCL categorie kunnen gaan snuffelen. Er zijn verschillende TL buizen met een lichtspectrum die het daglicht vrij precies benaderen en tegelijkertijd maar weinig vermogen nodig hebben voor relatief veel licht. Ideaal dus voor stekken, zaailingen en moederplanten maar ook een slimme oplossing voor het bijverlichten van planten op je vensterbank die in de winter wel wat extra licht kunnen gebruiken.

  Verminder het stroomverbruik, verleng de levensduur

  De meeste kweekverlichting gaat niet zomaar branden met een aan/uit knopje. Voor het opstarten en laten branden van kweekverlichting is een voorschakelapparaat -ook wel VSA of ballast genoemd- essentieël. Er zijn verschillende type VSA's bij ons te krijgen: van traditionele analoge en oerdegelijke voorschakelapparaten die niet kapot te krijgen zijn, tot slimme, dimbare en energiezuinige magnetische of digitale ballasten voor homegrowers die ervan houden met lichtsterkte te experimenteren, en tegelijkertijd ook wat op de stroomkosten te besparen.

  Kweekverlichting reflecteren = plantengroei maximaliseren!

  Niet alleen de keuze van het juiste licht is belangrijk, hoe je dat licht gaat verdelen over je kweekruimte is van even groot belang: En dat doe je met een reflector. In de Growland webshop bieden we verschillende types en modellen reflectoren aan voor een optimale belichting van de kweekruimte, die de efficiëntie in de groei- en bloeifase verhogen. Bovendien verminderen reflectoren vrijgekomen warmte van de lamp door het licht gelijkmatig te verdelen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende types:

  • Conventionele reflectoren zoals de Hamerslagkap: Vrij eenvoudig in ontwerp, maar effectief in reflectie vanwege de "hamerslag" structuur. Niet duur in aanschaf en doet wat het moet doen.
  • Vleugel- of "Wing" reflectoren: Meestal hebben ze ook een hamerslag structuur maar qua vorm en innovatie zijn ze veel slimmer dan conventionele reflectoren. Vaak kunnen ze lampen tot 1000W aan en tot vier vierkante meter afdoende uitlichtten dankzij hun uniek design.
  • Cooltube reflectoren: Een Cooltube is een reflector voor je kweekverlichting, gevat in een glazen buis. Een Cooltube kan rechtstreeks op een afzuiger/buisventilator worden aangesloten (door middel van een ventilatieslang) die je vervolgens weer verbindt met een koolstoffilter om nare luchtjes uit de kweekruimte te filteren. Het grote voordeel van een Cooltube is dat de hitte die je kweeklamp genereert meteen wordt afgezogen, waardoor je in veel kleinere ruimtes en in de warme zomermaanden zorgeloos je favoriete plantjes kunt telen zonder dat de temperaturen de pan uit rijzen.

  Dus ga er even lekker voor zitten, en surf over onze webshop met al die mooie verlichting, VSA's, reflectoren en alles wat er nog bij komt kijken. Koop je verlichtingsproducten individueel of bestel ze in door ons samengestelde kweekverlichting sets voor alle fases van de groei- en bloeiperiode. Mocht je uiteindelijk toch nog in het duister tasten bij het maken van je keuze: we vinden het super leuk als je contact met ons opneemt voor eventueel advies en een duwtje in de goede richting. Je kunt ons bereiken op +49 402 442 416 80 of als je in de buurt bent, kom langs voor een kopje koffie en een babbel in onze fraaie Growshop in Hamburg.

  Loading ...