1
Gratis verzending van 99€ +49(0)40 - 2442 416 80 Maandag t/m vrijdag: 09:00 - 18:00 uur Gratis verzending vanaf 99 € Snelle en betrouwbare levering met DHL

NPK- Meststoffen

11.09.2015 15:34

NPK-meststof - waarden, de samenstelling, de voordelen

In combinatie met termen zoals kunstmest, tuin, voedingsstoffen voor planten, enz. Valt altijd de letters NPK of de term NPK waarde. Wat betekenen deze uiteraard belangrijke termen en wat ze hebben een impact op mooie, gezonde bloemen en robuust en (of) waardoor planten?

De letters zijn de chemische namen voor de drie belangrijkste onderdelen van minerale NPK meststoffen (meststoffen, samengestelde meststoffen):

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. "N" is het chemische symbool voor stikstof. Stikstof kan diverse functies in de plant en is daarom bijzonder belangrijk. Hoofdzakelijk, is verantwoordelijk voor de groei van planten en hun regeneratie. Is te weinig stikstof beschikbaar voor planten groeien onvoldoende en de inkomsten af. Een overschot heeft echter een aantal nadelen: het leidt tot vertraagde bloei en vruchten rijpen, het plantenweefsel is zeer zacht en dus minder stabiel en komen uiteindelijk meer ziekten en plagen, waardoor terugkeer ook terug.

P"P" heeft betrekking op fosfor is een belangrijke feeding element. De essentikle functies van fosfor zijn de overdracht en opslag van chemische energie en beworteling. Bovendien is het essentieel voor de fotosynthese. Fosfor is daarom behulpzaam vanaf het begin, dat wil zeggen het ondersteunt het zaad bijvoorbeeld bij het bezaden. Maar de bloemvorming, wordt ook later gebruik. Een tekort aan fosfor zorgt ervoor dat de planten klein en nietig en de stengels dun blijven. Bovendien, de bladeren, de wortels groeien hard en de bloei wordt vertraagd. In contrast, een (zeldzaam voorkomende) overtollig fosfor schaadt de planten indirect door niet zo veel sporenelementen beschikbaar zijn.

et Met "K" naar kalium, de derde essentikle voedingsstof. Dit materiaal zorgt voor waterabsorptie en derhalve een passend waterbalans van de plant. In combinatie hiermee is een sterke stof en een hoge veerkracht en weerstand. Op hetzelfde moment de weerstand tegen ziekten, extreme weersomstandigheden zoals koude, etc. Als gevolg van tekort aan kalium bevordert de plant slap en wortelvorming wordt aangetast. Daarnaast is de plant transpireert tijdens droge periodes meer en neemt minder water. Een overmaat kalium zorgt een te hoge zoutconcentratie en daardoor een verminderde opname positieve voedingselementen zoals magnesium, etc.

Naast de bovengenoemde drie voedingsstoffen die aanwezig zijn in grote hoeveelheden NPK-meststof die planten nodig hebben voor groei en vorming van biomassa, hebben de planten ook andere belangrijke voedingsstoffen nodig zoals calcium, magnesium en zwavel en sporenelementen (koper, zink, ijzer, etc.). Daarom worden deze in meststoffen toegepast, maar slechts in kleine hoeveelheden.

Aangezien niet alle planten hebben dezelfde voedingsbehoeften er NPK meststof in verschillende samenstellingen. Dat betekent dat het weefsel, wat vooral belangrijk is voor de plant, meer aanwezig is in de meststof met mogelijk hogere concentratie. De verschillende samenstellingen worden duidelijk van elk product, de zgn. NPK waarde. Dus neemt men bijvoorbeeld een meststof voor groene planten met een waarde van 7-3-6 (7% stikstof, 3% en 6% fosfor kalium) of 14-8-20, terwijl voor bloeiende planten met een verhoogde fosfor een vereiste van 7-8-6- of 6-8-7 meststof wordt aanbevolen. De belangrijkste is de verhouding van voedingsstoffen aan elkaar, omdat de nutrikntenconcentraties zeer verschillend zijn, dus moet je meer of minder meststoffen gebruiken.

Opmerking: De numerieke waarden en voedingsstoffenverhouding worden opgevat als richtlijnen - meer niet. Strikte en onmisbare vervolging is niet nodig en mogelijk, omdat je de exacte behoeften van de planten toch niet kent. Evenmin ook bijvoorbeeld de inhoud van het substraat waarin ze groeien. Aanbevolen is daarom een soms eerdere bodemanalyse.

Via hen leren we hoe de basis is ontworpen en welke voedingsstoffen ontbreken elke. NPK-meststof moet dan vooral gebruik wanneer de planten nodig hebben heel veel voedingsstoffen. Dit is in het bijzonder - maar niet uitsluitend - in de groeifase van de zaak. De reden hiervoor is het feit dat vele aarde en substraten op dat moment een gebrek aan fosfor, kalium & Co. hebben of in de loop van tijd verkrijgen. zodat het voor jou een goede en voldoende plantengroei geleverd wordt.

NPK-meststoffen zijn verkrijgbaar in vaste (microgranules, korrels) en vloeibare vorm. Voor planten is eigenlijk irrelevant welke meststof kiezen, mits de samenstelling is dezelfde. Niettemin, beide types hebben voor- en nadelen:

Vaste NPK-meststof

Vaste NPK-meststof geeft zijn voedingsstoffen langzaam door. Hij heeft dus een langdurige werking, waar bij vele tuinders gewaardeerd wordt. Daarnaast is hij niet zo snel in de regen uit de grond gewassen. Aldus wordt voorbestemd voor het veld. Kunstmestfabriek van dit type wordt gewoonlijk via de zgn. Topdressing, dwz het product gelijkmatig gestrooid op het gehele onderoppervlak en niet opgenomen. Alleen met diepe gewortelde planten (bijvoorbeeld fruitbomen en bomen) een lage bevruchting voorkeur de wortels sneller en beter leveren. Ook een punt komt bemesting met vaste meststoffen in kwestie.

Vloeibare NPK-meststof worden voornamelijk toegepast in de emmer- en potplanten, zeldzaam in veldgewassen. Zowel het gietproces komt en het punt in kwestie bevruchting, die een gerichte individuele planten levert (de stromende water wordt vloeibare meststof toegevoegd). In een paar planten (zoals orchideekn en Tillandsia) ook aanbevolen een zogeheten. Aanbrengen op het blad (aan de onderkant van de bladeren van de planten).

mestoffen

Conclusie: complexe meststoffen (NPK) hebben - naast de iets hogere prijs - vele voordelen. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en zeer voedzaam ze moeten worden gebruikt wanneer specifiek een tekort aan alle belangrijke voedingsstoffen. Dit is niet het geval is, kunt u ook gebruik maken van binaire meststoffen of stikstofhoudende meststoffen. Deze hebben slechts twee (bijvoorbeeld kalium en magnesium), of zelfs een essentikle voedingsstof (bijvoorbeeld stikstof) en zijn daarom vaak niet zo duur als NPK

Loading ...