Gratis verzending van 150€ 16 jaar ervaring Gratis verzending vanaf 150 € Snelle en discrete levering
  1. /
  2. Verlichting
  3. /
  4. Voorschakelapparaten

Voorschakelapparaten

Veel goede redenen voor ballasten

Voor de werking van gasontladingslampen (NDL/MH) is een voorschakelapparaat nodig. In serie geschakeld met een lamp zorgt een voorschakelapparaat met stroombegrenzing ervoor dat noch de zekering vliegt, noch de gebruikte lampen door ongecontroleerde ontladingsstroom worden beschadigd of vernield. Een ballast zorgt bijvoorbeeld voor een langere levensduur van de lamp en een betere energie-efficiëntie.

Er zijn in principe twee verschillende soorten voorschakelapparaten:
  • Elektronische voorschakelapparaten (EVG)
  • Conventionele voorschakelapparaten


Welk apparaat beveelt Growland aan?

Het hangt allemaal af van de lichten. Zoals reeds vermeld, wordt het voorschakelapparaat in serie met de armaturen aangesloten en moet het overeenstemmen met de betreffende lampen, omdat het de stroom van de fluorescentielampen beperkt tot hun nominale waarde bij een netfrequentie van 50 of 60 Hz. Bij lampen die een ontsteker nodig hebben (zoals natriumdamplampen en metaalhalogenidelampen) wordt het ontstekingscircuit ook in serie met de lamp aangesloten.
In ons assortiment voorschakelapparaten vindt u verschillende leveranciers die geschikt zijn voor fluorescentielampen van veel voorkomende fabrikanten zoals Philips en Osram. Ook bij sommige LED's is het aan te raden om een ECG te plaatsen, in dit geval ook wel LED-driver genoemd. Conventionele voorschakelapparaten veroorzaken een reactieve stroom in het lichtnet door hun inductie. Wij adviseren daarom een blokkeersmoorspoel voor 7 of meer hogedruknatriumlampen. Zo vloeien de frequenties die van het voorschakelapparaat naar het net worden teruggestuurd, gefilterd en zonder onnodig de aandacht van de elektriciteitsleverancier te trekken.

Geconventionele voorschakelapparaten

Een conventioneel voorschakelapparaat (KVG) bestaat uit een smoorspoel en een starter, die in veel gevallen ook in de tl-buis zelf is geïntegreerd.
Voorschakelapparaten onderdrukken de ontladingsstroom bij het inschakelen van de lamp om te voorkomen dat de ongecontroleerde stijging van de elektrische spanning de werkende lamp vernietigt of de zekering activeert. Net als bij spaarlampen kan een voorschakelapparaat in de lamp worden geïntegreerd of als extra element aan de armatuur worden toegevoegd. Alleen bij de geïntegreerde versie is het mogelijk om de lamp direct op het lichtnet aan te sluiten.

Laag-verlies voorschakelapparaten

De volgende generatie voorschakelapparaten is de VVG (Low Loss ballast). Zoals de naam al aangeeft, is het energieverlies hier lager dan bij de KVG en werkt het verder op dezelfde manier. De CB is ook aangesloten tussen het voorschakelapparaat en de stroombron.

Elektronische voorschakelapparaten

Elektronische voorschakelapparaten (EB's) worden gebruikt voor het bedienen en schakelen van gasontladings- en fluorescentielampen en hebben, in tegenstelling tot conventionele voorschakelapparaten, geen starter nodig. Ze werken de lamp op een hogere frequentie dan de eigenlijke netfrequentie en hebben daardoor minder verliezen dan conventionele VG's met minder materiaalinput. De nieuwste generatie E-VSA's is ook schakelbaar en dus dimbaar. Elektronische voorschakelapparaten hebben een lagere stroomsterkte nodig en produceren ondanks hun lagere stroomverbruik een hoger vermogen, wat resulteert in een hogere lichtsterkte (lumen). Vergeleken met magnetische voorschakelapparaten hebben elektronische voorschakelapparaten ook een betere lichtkwaliteit.
Dit komt vooral tot uiting in de afwezigheid van flikkering. De schakelbare apparaten kunnen worden aangepast aan het milieu en zorgen voor betere resultaten tijdens de bloeifase van de verlichte planten. Een ander voordeel van dit type elektronisch voorschakelapparaat is dat het afhankelijk van het daglicht kan worden geregeld, waardoor het bijzonder efficiënt en energiebesparend is. Hun kwaliteit en veiligheid zijn ook zeer hoog.
De apparaten zijn meestal uitgerust met een automatische uitschakeling, die bijvoorbeeld ingrijpt bij kortsluiting, een defecte lamp of een ontbrekende lamp. Bovendien zijn de moderne ballasten elektromagnetisch afgeschermd en hebben ze de geluidsemissie gereduceerd.

Natuurlijk vindt u ook natriumdamplampen en fluorescentielampen (bijv. van OSRAM en Philips) waarvoor ballasten nodig zijn. Neem contact op met onze klantenservice als u vragen heeft.
Loading ...