Gratis verzending van 150€ 16 jaar ervaring Gratis verzending vanaf 150 € Snelle en discrete levering + 2700 producten
  1. /
  2. Irrigatie Systemen
  3. /
  4. PE & PVC Irrigatie
  5. /
  6. Druppel systemen

Rayjet 360° Sproeier - Incl. capillair 1Mtr

Artikelnummer: 15770

1,50 €
incl. Omzetbelasting , Plus Verzending
Direct beschikbaar
Leverdatum: 25.07.2024 - 29.07.2024
Geschikte accessoires
Beschrijving

Met een Rayjet 360° sproeier garandeer je een gelijkmatige verdeling van water voor de verzorging van je planten. Dit in tegenstelling tot reguliere druppelaars die slecht over een klein gedeelte van het substraat water geven. De set bestaat uit een Rayjet sproeier inclusief 1 meter capillair.

De capillaire slang -ook wel druppelslang- heeft een binnendiameter van 4mm. Ze is geschikt voor aansluiting op een PE-slang voor irrigatie van je kweekruimte met behulp van een dompelpomp. Aan het ene uiteinde heeft de capillair een bevestigingskop die perfect past op de Rayjet 360° sproeier.

De Rayjet sproeier met een schachtlengte van 16,5cm produceert een waternevel met een straal van 360° waardoor de planten gelijkmatig over een relatief groot oppervlak water krijgen. Een Rayjet sproeier heeft een waterdebiet van 12 liter per uur bij een minimale pompcapaciteit van 1 bar, dus zorg ervoor dat je pomp die capactiteit heeft.

Hoe leg je zelf een irrigatiesysteem aan?

1. Bevestig een royaal stuk tuinslang aan je dompelpomp en zet het vast met een slangklem. Installeer een vleugelkraantje aan het andere uiteinde en zet deze ook vast met een slangklem. Met de vleugelkraan kun je de waterdruk en -hoeveelheid instellen. Plaats de dompelpomp in een voedingsvat en zorg ervoor dat er voldoende slanglengte is voor het aansluiten van de andere onderdelen van je irrigatiesysteem.

2. Optioneel kan een irrigatiefilter rechtstreeks op de vleugelkraan worden bevestigd. Een irrigatiefilter voorkomt het binnendringen van vuildeeltjes en daarmee het verstoppen van de capillairen en sproeiers. Voor de aansluiting van de vleugelkraan op het irrigatiefilter is een PE-schroefverbinding nodig. Een terugslagklep wordt aanbevolen om terugstroming in het voedingsvat te voorkomen bij te weinig waterdruk. Plaats de terugslagklep na het irrigatiefilter en verbind het vervolgens met een PE-koppeling voor verbinding met een PE-slang. We adviseren je om bij alle schroefdraad verbindingen wat telfon tape te gebruiken om lekken te voorkomen.

3. Nu kan het leggen van PE-slang door je kweekruimte worden voorbereid. Plaats aan het einde van de PE-slang een PE-eindstop en aan de andere kant -zoals in de vorige alinea omschreven- de PE-koppeling die verbonden is met de terugslagklep en optioneel irrigatiefilter.

Nu is het tijd om de positie van de druppelslangen in de PE-slang te bepalen. Dit doe je op basis van de hoeveelheid potten en hun plek in je kweekruimte. Met een special PE-ponstang maak je gaatjes in de PE-slang waarin de druppelslang geplaatst kan worden. Let op, de gaatjes die je maakt trekken na het ponsen iets samen, waardoor de waterdichtheid wordt gegarandeerd. Maar dat betekend ook dat je niet te lang moet wachten met het plaatsen van de capillair, omdat ze anders niet meer past. De afstand tussen de gaatjes en hun aantal is niet vooraf bepaald en hangt af van het aantal/grootte van de potten en de beschikbare ruimte.

Aan het einde van een capillair verbind je vervolgens de Rayjet sproeier en plaats die op de juiste plek in het substraat.

4. Nadat je het hele irrigatiesysteem hebt aangelegd is het tijd om de watertoevoer en -frequentie te regelen. Hiervoor gebruik je een timer om de gewenste tijden voor irrigatie in te stellen. Voordat je deze tijden insteld, is het slim om eerst even de hoeveelheid water die door het systeem gaat te controleren. De juiste afstelling van de vleugelkraan is hierbij erg belangrijk omdat je hiermee de waterdruk en hoeveelheid water per getimede waterbeurt in kunt stellen. Het is aan te raden eerst een aantal testruns te draaien om te controleren of elke pot de gewenste hoeveelheid water krijgt en de waterdruk voldoende is om alle potten te bereiken.

Na deze laatste stap mag je jezelf op je schouders kloppen: Je hebt zelf een irrigatiesysteem aangelegd!

Tip van Growland:
Mocht een capillair verstopt raken, wat zelden voorkomt, kun je perslucht de druppelslang weer vrij te krijgen. Er zijn echter ook producten verkrijgbaar die verstopping van het irrigatiesysteem helpen voorkomen, zoals Atami ATA Clean.


  • Producent:
    Aquaking
  • Artikelgewicht: 0,20 Kg
Beoordelingen

Beoordeel als eerste dit artikel en help anderen bij de beslissing voor de aanschaf:

Dit artikel bestaat uit
Loading ...